Wat is het verschil tussen de Maria Buytaert en de bika Collectie?

Hoe herken ik het Handwerk? 
Hoe bekom ik het mooiste resultaat? 


Vind hier het antwoord op uw vragen...

De eerste keer dat u de kaars aansteekt, laat u ze best een viertal uur branden. Dat is tot de bovenkant volledig gesmolten is. Langer mag ook! 
Na ongeveer 20 uur branden begint de rand bol te staan en vanaf dan zijn we vertrokken!

3 à 4 uur per centimeter.

Concreet:

  • De kleinste kaars (17 cm) brandt 80 à 100 uur. 

  • Maat 22 cm brandt 100 à 120 uur.

  • Maat 27 cm brandt 120 à 140 uur.

  • Maat 32 cm brandt 140 à 160 uur.

  • Maat 37 cm brandt 160 à 180 uur.

 

Nee. Zeker niet! Onze kaarsen krullen spontaan zelf open op hun eigen tempo.

Mocht u nu absoluut twee krullen wensen en u heeft er maar één, kunt u proberen de kaars wat in de goede richting te duwen. Doe dit bij voorkeur bij een kaars die toch al zo'n 30 uur gebrand heeft en aan één kant een verhoging heeft. Duw de rand wanneer ze zacht is, in de goed richting zonder daarbij te overdrijven (anders scheurt de kaars en kan ze lekken).

Zet de kaarsen niet te dicht bij elkaar: houd toch zeker een zevental centimeter ruimte tussen de kaarsen.

Hoe kan ik zien dat dit handwerk is ? 

Onze kaarsen worden met de hand gegoten. Daardoor hebben ze nooit exact dezelfde lengte. De tekening aan de zijkant van de kaar's is steeds verschillend.

Onze kaarsen worden in twee fasen gegoten. Bij het stollen tijdens de eerste fase ontstaan diepe luchtgaten. Die worden in de bijvulfase opgevuld. Het bijvullen gebeurt met zeer hete paraffine en zorgt dan de bovenkant mooi glad is. Daardoor kan de kleur van de bovenkant licht afwijken van de rest van de kaars.

 

Onze kaarsen lekken zelden tot nooit. Zeker wanneer ze aan het krullen zijn, is de kans op lekken minimaal.

Maar zeg nooit nooit! Indien de kaarsen op een tochtige plaats staan, kan het wel voorvallen. Zet ze daarom altijd op een plateau met een opstaande rand.

Strikt genomen is er geen verschil in de (brand)kwaliteit van de kaarsen . Alle grondstoffen zijn immers hetzelfde.

Het enige verschil is het uitzicht van de kaarsen. De bika Collectie wordt net boven stollingspunt gegoten. Daardoor zie je een lijntekening op de kaars. De Maria Buytaert Collectie wordt warmer gegoten en is daardoor glad van uitzicht.

Sinds de overname van Maria Buytaert Kerzen in 2018 hebben we de bodems van de mallen vernieuwd. Het logo van de uil is niet langer meer gehouden. Af en toe vindt u ze nog wel eens terug. Maar de realiteit is dat de uil langzaamaan weg zal vliegen. De kwaliteit blijft echter wel bewaard ! 

Zijn alle kleuren in beide collecties beschikbaar ?

Nee.

In de bika Collectie vindt u meer aardkleuren, tussenschakeringen en vergrijsde tinten. De kaarsen zijn zachter van karakter.

In de Maria Buytaert Collectie zitten meer primaire, secundaire en heftige kleuren. Het voelt aan als die prachtige kleurdoos die u in uw kindertijd koesterde !