Brandvoorschriften

Hoe krijgt u het mooiste resultaat?

Hoe herkent u het handwerk?

Waar let u het best op?

En hoe overleeft u een druilerige zondag?

Vind hier het antwoord op al uw prangende vragen


Brandvoorschriften

 

Hoe lang branden jullie kaarsen? 

De kleinste kaars (17 cm) brandt 80 à 100 uur, maat 22 cm 100 à 120 uur, maat 27 cm 120 à 140 uur, maat 32 140 à 160 uur en de grootste maat 37 cm brandt 160 à 180 uur.

 Hoe lang duurt het voor de kaars begint te krullen?

Onze kaarsen branden ongeveer 3 à 4 uur per cm. Na ongeveer 20 uur branden, krult de rand langzaam naar buiten.

Mag ik de kaarsen tegen elkaar zetten?

Dat raden wij u ten stelligste af - tenzij u van dit effect houdt. Indien de kaarsen te dicht bij elkaar staan, smelten ze elkaar af. Zet ze dus best op een afstand van 7cm uit elkaar. Bovendien hebben ze ook ruimte nodig, zeker als ze beginnen te krullen.


Moet ik de lont afknippen? 

Normaalgezien ontvangt u de kaarsen met de perfecte lontlengte. U hoeft ze niet bij te knippen. Soms ontstaat na het branden een verdikking of een T-vormig uitsteeksel aan het eind van de lont. Die kunt u eraf breken vooraleer u de kaarsen terug aansteekt. U mag de lont trimmen maar let er wel op dat u niet teveel afbreekt anders wordt het moeilijk de kaars terug aan te steken.

Moet ik in de kaars snijden om ze te laten openkrullen ?

Nee. Zeker niet! Onze kaarsen krullen spontaan zelf open op hun eigen tempo. Mocht u nu absoluut twee krullen wensen en u heeft er maar één, kunt u proberen de kaars wat in de goede richting te duwen. Doe dit bij voorkeur bij een kaars die toch al zo'n 30 uur gebrand heeft en aan één kant een verhoging heeft. Duw de rand wanneer ze zacht is in de goede richting zonder daarbij te overdrijven (anders scheurt de kaars en kan ze lekken).

Hoe komt het dat jullie kaarsen openkrullen?

Omdat onze kaarsen enkel met de beste grondstoffen geproduceerd worden. Zowel de lont, de kleurstof als de paraffine behoren tot het beste wat op de markt te vinden is. Dat zorgt ervoor dat de vlam genoeg warmte produceert om de binnenkant van de kaars te smelten, maar niet de buitenrand. De zwaartekracht zorgt ervoor dat de kaars openvalt.

Krullen alle kaarsen van jullie ?

Jazeker. mocht jouw kaars niet krullen en je hebt alle brandinstructies opgevolgd, kun je de kaars kosteloos bij ons ruilen. Neem hiervoor contact met ons op.

Branden de kaarsen helemaal op ?

Inderdaad. Onze kaarsen blijven steeds hun grote vlam behouden. Wanneer ze zowat opgebrand zijn, komt de lont los te zitten en valt ze in de gesmolten paraffine. Op die manier dooft ze zichzelf. Enkel de krullen blijven over.

Waarom mag ik de kaarsen niet voor 10 min. aansteken ?

Als je dat af en toe doet, vormt het geen probleem. Maar wanneer je de kaarsen stelselmatig voor zeer korte perioden aansteekt, zullen ze in de diepte branden. Uiteindelijk krijgen ze zo onvoldoende lucht om een mooie vlam mogelijk te maken en zullen ze niet meer kunnen branden.

Hoe krijg ik het mooiste effect ?

Wanneer je de kaars voor de eerste keer aansteekt, raden we aan de kaars minimum 4 uur te laten branden. Dat is ongeveer de tijd die nodig is om de hele bovenkant te smelten. Laat de kaarsen tijdens de volgende brandsessies minimum 1u branden - langer mag ook en is zeker aan te raden.

Mijn kaars krijgt maar 1 krul ?

We kunnen je niet garanderen dat alle kaarsen twee krullen zullen hebben. Onze kaarsen zijn eigenzinnig. Vooral de kleinste kaars heeft de neiging slechts één krul te ontwikkelen.

Mijn krullen zijn langgerekt. Hoe kan dit ?

Wanneer de kaarsen zo'n 50 uur gebrand hebben, wegen de krullen behoorlijk veel. Indien je de kaarsen dan een lange tijd aansteekt (meer dan 3 uur na elkaar) wordt de paraffine zacht en rekken de krullen door de zwaartekracht uit. Regelmatig eens uitblazen kan een oplossing zijn.


Er is een krul afgebroken. Wat nu ?

Geen paniek! De bika kaars zal spontaan een nieuwe krul ontwikkelen.

Hoe overleef ik een druilerige zondagmiddag ?

Zet een lekkere tas thee of warme chocomelk. Ontsteek uw kaarsen. Nestel u in een zetel met uitzicht op de bika kaarsen. Probeer Das Wohltemperierte Klavier van Bach en koester de leegte van het moment. Of ga voor iets modern: Symphonie nr 3 van Arvo Part waardoor de troosteloosheid van de dag meer bombast en potentie verwerft.

Handwerk

 

Hoe kan ik zien dat dit handwerk is?

Onze kaarsen worden met de hand gegoten. Daardoor hebben ze nooit exact dezelfde lengte. De tekening aan de buitenkant verschilt van kaars tot kaars; ze is de gestolde weergave van de gietstraal op de binnenkant van de mal.

Waarom ziet de bovenkant er anders uit dan de rest van de kaars ?

Onze kaarsen worden in twee fasen gegoten. Bij het stollen tijdens de eerste fase ontstaan diepe luchtgaten. die worden in de bijvulfase opgevuld. Het bijvullen gebeurt met zeer hete paraffine (wat het gladde uitzicht verklaart) die niet altijd exact dezelfde kleur heeft als de rest van de kaars.


De kaarsen die ik bestelde zijn lichter/donkerder dan de kaarsen op de foto ?

De kleuren worden met de hand gemengd. Daardoor ontstaat er een spectrum i.p.v. vaste kleuren. Het behoort tot de charme en de garantie van het handwerk dat uw kaars nooit exact dezelfde kleurintensiteit zal hebben. 


Lekken de kaarsen ?

Onze kaarsen lekken zelden tot nooit.  Zeker wanneer ze aan het krullen zijn, is de kans op lekken minimaal. Maar zeg nooit nooit. Indien de kaarsen op een tochtige plaats staan, kan het wel voorvallen. Zet ze daarom altijd op een plateau met een opstaande rand. 


Wat als er kaarsenwas gelekt is ?

Het antwoord is afhankelijk van het materiaal waarop de kaarsenwas gelekt is. Het belangrijkste is dat u eerst wacht tot de kaarsenwas gestold is. Voor het verwijderen zelf zijn er verschillende mogelijkheden:

Is er kaarsenvet gelekt op een spiegel, een glazen schaal of keramiek?

Na het stollen probeert u de dikke plakken kaarsenwas zo goed mogelijk te verwijderen met de hand. De laatste restjes kunt u onder een warme kraan of met goed warm water zonder probleem wegwerken. Paraffine (of kaarsenwas) wordt vloeibaar bij 65 graden.

Is er kaarsenvet gelekt op een tafellaken?

Opnieuw wachten tot het gestold is. Daarna legt u boterpapier of bakpapier onder en boven de vlek. Met een warm strijkijzer cirkelt u langzaam over de vlek (en op het bovenste papier). De paraffine zal smelten en zich aan het papier onder het laken hechten. Herhaal dit tot alle was verdwenen is - neem desnoods regelmatig een vers stuk papier.

Is er kaarsenvet gelekt op hout of op een voorwerp met onregelmatig oppervlak dat niet tegen water kan?

U kunt met een haardroger de paraffine terug vloeibaar maken. Opdeppen met keukenpapier  en uw hout is terug als nieuw.

Is er kaarsenvet gelekt op een delicaat kledingstuk?

Probeer niet zelf de paraffine te verwijderen maar laat alles mooi opdrogen. Daarna brengt u het naar de nieuwkuis. Dat hoeft niet direct te gebeuren - uit ervaring weten we dat een nieuwkuis zelfs na 1 jaar de paraffine zonder blijvende schade weet te verwijderen.

Hoe organiseer ik het perfecte romantische diner ?

Bestel een doos kaarsen uit de serie Passie. Laat u in uw kleurkeuze leiden door de diepgang van uw relatie - vermijd in dat opzicht Vieux Rose. Laat de kaarsen enkele dagen op voorhand branden zodat ze hun krulvorm verkrijgen. Ook in dit opzicht kunt u de mate van opgebrandheid relateren aan het aantal maanden/jaren dat uw relatie reeds standhoudt (bij prille liefdes kunt u de kaarsen zelfs samen ontsteken!). Bereid een lekkere maaltijd in het thema rood. Wij suggeren een hapje als rodebietenmousse (rode bietjes mixen met wasabi, zwarte peper en philadelphia en geserveerd met crackers), gebakken Rode Kip of Tofu (blokjes kip of tofu minimum 30 min marineren in een mengsel van vers sinaasappelsap, tandoorikruiden, olijfolie, bruine suiker, look, peper, zout en verse basilicumblaadjes) met Rijst met tomaat en rode paprika (ongekookte rijst samen met rode ajuin roerbakken in olie, paprika en tomaat aan toevoegen, kruiden, kokend water toevoegen en wachten tot het klaar is. Opdienen met citroenpartjes). En als dessert aardbeien in één of andere vorm. Laat ons weten of het een succes was. 


Hoe maak ik indruk op mijn toekomstige schoonouders?

Informeer in de weken voorafgaand aan de ontmoeting discreet naar de stijl en het interieur van uw toekomstige schoonouders. Bij klassieke interieurs suggeren we Crème, Beige, Jute of Daim. Rustieke interieurs verdragen eerder Champagne, Beuk, Cognac of Bordeaux. Ga bij strakke interieurs voor Parelwit, Antraciet of Kiezel. En voor de Retro adepten hebben we Chocolade, Oranje, Acacia of Oker. Bij moderne interieurs vindt u vast en zeker wel zelf iets treffends. Vergeet niet tijdig uw bestelling op onze webshop te plaatsen.