Paraffine
Waarom wij paraffine kiezen als grondstof voor onze kaarsen
7 mei, 2024 door
Paraffine
ILYVERO bvba, Inge-Lise Vermeire
We weten het: onze kaarsen zijn gemaakt van paraffine en dat voelt bij vele mensen niet aan als een ecologische evidentie. Laat ons toe onze keuze wat bij te lichten. 

Paraffine is voor ons tot op heden de enig mogelijke wax om onze kaarsen hun unieke eigenschappen te geven. Zo komen de kleuren veel mooier en levendiger over. Het licht transparante uitzicht en het doorschijnende effect kan enkel bekomen worden met zuivere paraffine. Ook het feit dat onze kaarsen openkrullen is een eigenschap van deze grondstof. De wax moet immers een zekere hardheid bezitten, een stevigheid die in vegetale waxen minder evident is. 

Komen er meer schadelijke stoffen vrij bij het branden van paraffine kaarsen dan bij kaarsen gemaakt van vegetale waxen? Daar kunnen we resoluut ‘nee’ op antwoorden. Er zijn tal van studies gemaakt in opdracht van de kaarsenindustrie maar door onafhankelijke bureau’s uitgevoerd, die dit bevestigen. U kunt er meer over lezen op (website ECMA)

Is de productie van paraffine zwaarder ecologisch belast dan die van vegetale waxen? Daar kunnen we voorlopig nog geen antwoord op geven omdat de berekening van de ecologische voetafdruk nog volop in ontwikkeling is. Vegetale waxen nemen grond in die ook voor de productie van voedsel konden benut worden of zorgen voor ontbossing in gebieden die al precair zijn. Anderzijds nemen ze bij hun groei ook CO² uit de atmosfeer. Paraffine wordt geproduceerd uit de restfractie van ruwe olie nadat voordien motorolie en brandstoffen eruit onttrokken zijn. Typisch bevat ze niet meer dan 0.5% olie.

Voor iedere soort wax kunnen er argumenten voor en tegen geopperd worden. 

Wij kiezen ervoor te werken met paraffine die in Europa geproduceerd wordt. Het is dezelfde kwaliteit als de paraffine die in de cosmetica of in de voedselindustrie gebruikt wordt. Op dat vlak zitten we dus al met goed gezelschap!


 

Paraffine
ILYVERO bvba, Inge-Lise Vermeire 7 mei, 2024
Deel deze post
Labels
Archief